Samlingen som oplevelse

Kort om projektet

Formålet er at udvikle nye perspektiver på den fysiske samling med det mål at skabe en selvstændig kvalitativ oplevelse for brugerne. Gennem prototyping undersøger vi, om samlingen i højere grad kan formidle bibliotekets kernefaglighed, og hvad der skaber nye relevante brugeroplevelser? Alle biblioteker skal kunne høste af den nye viden og omsætte den lokalt.

Bibliotekerne besidder en unik position gennem samlingen; den er en kerne i vores forretningsmodel, og brugeren tillægger den stor værdi. Alligevel er dens grundstruktur et lidt overset felt. Opstillingsprincipperne er stort set uændret de seneste 200 år, mens brugeradfærd og –forventninger har flyttet sig pga. nye teknologier og digital netværksorganisering med fokus på brugerbehov og øget adgang. Målestokken for brugerens interaktion med services og produkter er brugeroplevelsen, så vi har brug for ny viden om relationen ’bruger - samling’ og for et anderledes syn på samlingen end praktik, hvis dens evne til at skabe refleksion og undren skal være tydelig.

Dét er vores motivation for gennem to hovedspor - opstilling og brugeroplevelse - at undersøge hvilke nye veje, der er at gå med samlingen. Hovedgrebet er oplevelsesdesign: Hvilke oplevelsestyper værdsætter brugerne? Hvad betyder volumen, sammensætning, taktilitet for brugeroplevelsen? Kan samlingens dybde gøres fysisk? Hvilke muligheder giver litteraturens transmediale udvikling for at fremme brugernes interesse for samlingen? Hvilke nye scenarier kan udvikles?

Samarbejdspartnere

Fem biblioteker i Albertslund, Frederiksberg, Gentofte, Helsingør og Herlev.
Samlet bevilling: 959.000 kr.
Målgruppe:
Afsluttet:
til

Kontakt